Solliciteren makkelijk?

14-05-2022

Solliciteren is niet altijd even makkelijk.

Je hebt die fantastische baan gezien, de volgende stap is het solliciteren.

Met als doel er voor te zorgen dat je wordt aangenomen. Je zal de werkgever de indruk moeten geven dat jij dé kandidaat bent voor deze vacature. Dat betekent dat je jezelf en je kwaliteiten zal moeten verkopen en je toekomstige werkgever zal moeten overtuigen. Maar hoe pak je dit aan?

Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek helpt je om je zelfverzekerder te voelen voordat je het sollicitatiegesprek ingaat. Daarom geven we je een aantal tips waar je zeker wat aan hebt.

1.Verdiep je in het bedrijf waar je gaat solliciteren en je gesprekspartner(s)

Dit wordt helaas nog vaak onderschat. Naast het lezen van de vacaturetekst is het heel belangrijk om je goed te verdiepen in de organisatie. Wat is het voor organisatie, wat voor diensten/producten worden er aangeboden, wat is de missie en visie van de organisatie. Stel jezelf de vraag waarom je voor deze organisatie wilt werken.

2. Bereid je antwoorden voor

Helemaal van tevoren kan je natuurlijk nooit precies weten wat er allemaal gevraagd gaat worden, maar de kans is groot dat het gesprek geopend zal worden met de vraag: 'vertel eens iets over je zelf'' dit zijn dingen die je kunt voorbereiden. Denk ook eens na over wat jouw sterke kanten zijn, waar liggen je talenten en valkuilen. Waar ben je trots op en probeer ook voorbeelden hiervan te geven.

De vraag wat je belangrijk vindt in een nieuwe baan is er ook een die vaak voorbij zal komen.

3. Kom op tijd!

Klinkt makkelijk maar helaas komt het nog steeds voor dat sollicitanten te laat komen of net op tijd.

Niet fijn want dan kom je al helemaal gestrest binnen. Zorg ervoor dat je 10 minuten voor de afspraak er bent. Er is altijd een wachtruimte en dat geeft jou gelijk de kans om de sfeer alvast een beetje te proeven. Ga ruim van tevoren weg van huis en bekijk de route voor je weg gaat. Zo kom je rustig en goed voorbereid op je afspraak aan.

4. zorg voor een goede eerste indruk!

Een eerste indruk maak je maar één keer, zorg dus dat hij goed is. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. De eerste twee á drie minuten die je tijdens je sollicitatiegesprek of interview doorbrengt, zijn bepalend hoe jullie het gesprek voortzetten.

5. Stel vragen

Maak van te voren een lijstje met vragen waar je graag een antwoord op zou willen hebben.

Neem dit mee naar je gesprek en stel altijd zelf ook een aantal vragen. Zo kom je geïnteresseerd over en weet je zeker dat je zelf ook over alle informatie beschikt om een keuze te maken of dit de baan voor jou is.